Utpost Malören
Ön Malören steg upp ur Bottenviken så sent som för 1500 år sedan och kom tidigt att bli ett tillhåll för Bottenvikens fiskare. Ön blev förutom fiskeplats även lotsplats och fyrplats och slutligen en semesterplats. Malören betyder rund sten och antas syfta på alla stenar på ön som rundats av havets krafter.
Malören har präglats av fiske och sjöfart men här finns även landets enda skärgårdskapell med domkyrkospira på taket. Det är lätt att bli hänryckt av det vackra timmermansarbetet i kyrkan.
Minst lika imponerande är öns fyr, men så var det också en blivande mästare som med denna byggnad för första gången fick visa vad han gick för. Gustaf von Heidenstam, som senare kom att bli berömd för sina Heidenstamfyrar, besökte ön sommaren 1850 och ritade därefter den vackra träfyr som stod klar året efter.
Idag är Malören ett semesterparadis för den som söker lugn och stillhet. Det är en unik och vacker ö som är ungefär tre kilometer lång och formad som en hästsko. Stora delar av ön täcks av runda, fina stenar, men här finns även såväl sandstrand som växtlighet. Malörens natur är särpräglad och på ön finns ett rikt fågelliv.
Malören förändras ständigt. Landhöjningen står för en del av förändringen, sand som kommer in och gör viken på södra sidan allt grundare står för en annan del. På södra sidan kan man hitta spår av gammal vulkanisk aktivitet. Tittar man noga kan man finna den vackra mörkgröna bergarten Malörit.
Kartan visar Malörens geografi. Hamnfogden Pipping från Torneå har fått två uddar, Lill-Pippingen och Storpippingen (idag kallad Sandgrynnan) döpta efter sig.